ΕΡΕΥΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ Lilac
Η γαλλική πασχαλιά (France Lilac) είναι ένα πολυετές φυτό με λευκά, μπλε ή μοβ άνθη που χρησιμοποιήθηκε ιατρικά στη μεσαιωνική Ευρώπη για τη θεραπεία της πανώλης, των σκουληκιών, των τσιμπημάτων φιδιών kai του πυρετού, μεταξύ πολλών άλλων καταστάσεων. Η λατινική του ονομασία είναι Galega officinalis*.
Lilac
Το βασικό συστατικό του LOSEBIG, η French Lilac (Γαλλική Πασχαλιά) η πηγή της Μετφορμίνης
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗ
Από το φυτό French Lilac (γαλλική πασχαλιά), εκχυλίζεται η γουανιδίνη μια φυτική ουσία που είναι γνωστό ότι δημιουργεί την μετφορμίνη ένα παράγωγο που είναι γνωστό για την ιδιότητα του να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Η μετφορμίνη είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως ως φαρμακολογική θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου II. Πρόσφατες έρευνες για τη μετφορμίνη έχουν προχωρήσει πολύ πέρα από τις επιδράσεις της στη μείωση της γλυκόζης και πλέον η έρευνα τώρα περιλαμβάνει μελέτες για την απώλεια βάρους, την γήρανση, τον καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα.


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Αναφορές στις φαρμακολογικές επιδράσεις του φυτού εμφανίζονται σε μια συλλογή βοτάνων τον 17ο αιώνα (Soukas et al, 2019) και ήδη από τον 18ο αιώνα, τουλάχιστον μία πηγή συνέστησε τη γαλλική πασχαλιά για τη θεραπεία της υπερβολικής δίψας και της συχνουρίας, συμπτώματα που τώρα τα συνδέουμε με τον διαβήτη τύπου I (Bailey, 2017; Bailey and Day, 2004; Witters, 2001).
Οι χημικοί τον 19ο αιώνα κατάφεραν να απομονώσουν και να χειραγωγήσουν το δραστικό συστατικό της γαλλικής πασχαλιάς, τη γουανιδίνη, και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ερευνητές γνώριζαν ότι η γουανιδίνη μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στα ζώα. Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, τα παράγωγα της γουανιδίνης χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά τελικά διακόπηκαν λόγω της τοξικότητάς τους και της αυξημένης διαθεσιμότητας ινσουλίνης. Οι πληροφορίες «αγνοήθηκαν και ξεχάστηκαν» (Bailey, 2017).
O JEAN STERNE
Τελικά, ένας Γάλλος ερευνητής, ο Jean Sterne, άρχισε να πειραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 με αυτό που ονόμασε “Glucophage” – “γλυκοφάγος” – και δημοσίευσε τα ευρήματά του σε ένα μαροκινό ιατρικό περιοδικό (Bailey 2017; Justice et al, 2021. Η πρώτη αναφορά στη λέξη «μετφορμίνη» (συστολή του μεθυλίου και της φαινφορμίνης) έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 (Oxford English Dictionary, Ferguson et al, 1961).
Ωστόσο, η μετφορμίνη, ένα γενόσημο, σχετικά φθηνό φάρμακο, έχει αποδειχθεί ότι έχει αξιοσημείωτο προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας και έχει γίνει η πρώτης γραμμή φαρμακολογικής θεραπείας για τον διαβήτη τύπου ΙΙ (Yerevanian and Soukas, 2019.)

ΤΟ LILAC ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Ο μηχανισμός της μείωσης του βάρους της δράσης του French Lilac είναι ασαφής, αλλά σίγουρα περιλαμβάνει απώλεια σωματικού λίπους.
Η *Galega officinalis (French Lilac) είναι γνωστή για την υπογλυκαιμική της δράση και έχει χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός μείγματος φυτών στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Κατά τη διάρκεια φαρμακολογικών ερευνών ενός αιθανολικού εκχυλίσματος ενός κονιοποιημένου μείγματος ίσων αναλογιών G. officinalis, Cressa cretica, Mangifera indica και Syzygium jambolanum, ανακαλύφθηκε η επίδραση μείωσης στο βάρος από τη French Lilac.
Σε αυτή τη μελέτη διερευνήθηκε η νέα επίδραση μείωσης βάρους από την French Lilac σε ζώα. Το βότανο Galega προκάλεσε σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος τόσο σε φυσιολογικά όσο και σε γενετικά παχύσαρκα ζώα που έλαβαν θεραπεία για 28 ημέρες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα που δεν έλαβαν.


Σε φυσιολογικούς οργανισμούς, η απώλεια βάρους ήταν αναστρέψιμη και αρχικά σχετιζόταν με μια παροδική μείωση της πρόσληψης τροφής, αλλά στη συνέχεια η απώλεια διατηρήθηκε ακόμη και με την παρουσία αυξημένης κατανάλωσης τροφής πάνω από το επίπεδο ελέγχου.
Η απώλεια βάρους σε ζώα που έλαβαν θεραπεία με French Lilac συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση της πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας 28 ημερών. Οι εξετάσεις όλων που έλαβαν το εκχύλισμα αποκάλυψαν μια εντυπωσιακή απουσία σωματικού λίπους. Η γλυκόζη του ορού μειώθηκε σημαντικά ενώ η ινσουλίνη ορού μειώθηκε σημαντικά μόνο στα παχύσαρκα ποντίκια.
Συνοπτικά, μαζί με τις καθιερωμένες υπογλυκαιμικές του επιδράσεις, το French Lilac έχει μια νέα δράση μείωσης του βάρους που, σε φυσιολογικά ποντίκια, είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη μείωση της πρόσληψης τροφής.