ΕΡΕΥΝΕΣ
LOSEBiG SPRAY
Οι έρευνες για τη χρήση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συστατικών του είναι πάρα πολλές και δημοσιευμένες σε έγκυρα περιοδικά, ενώ το 2024 ολοκληρώνεται και στην Ελλάδα μια μεγάλη κλινική μελέτη του LOSEBiG SPAY από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΕΛ.Δ.Ε. υπό την αιγίδα του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη και από την οποία αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.
100% ΦΥΣΙΚΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
Μπορούν οι γεύσεις του LOSEBiG SPRAY να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;
ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΚΟΡΕΣΜΟΣ
Υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν πώς οι γεύσεις μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πικρών τροφών, όπως ο καφές ή τα πικρά λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση του μεταβολισμού. Επίσης, η γεύση του umami, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα μανιτάρια και το τυρί, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρώματα, όπως η μυρωδιά της μέντας ή της βανίλιας, μπορούν να μειώσουν την αίσθηση της πείνας και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Τα αρώματα προκαλούν σιελόρροια, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας και τη ροή των πεπτικών υγρών.


Αποδεικνύεται ότι το σύστημα ευχαρίστησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας ενεργοποιείται και από την όσφρηση. Αυτή η ενεργοποίηση βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής μας. Όταν μυρίζουμε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται και μας ενημερώνει ότι έχουμε ήδη ή πρόκειται να καταναλώσουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν.
Όταν έχει ενεργοποιηθεί αρκετά, αποστέλλεται ένα μήνυμα που μας ενημερώνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε ό,τι προκάλεσε το έναυσμα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «αισθητικός κορεσμός».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι οι κύριοι παράγοντες για την απώλεια βάρους. Οι γεύσεις μπορούν να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο, αλλά δεν αντικαθιστούν τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας.
Πηγές:
ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
Το γκρέιπφρουτ, μαζί με τη μέντα, τη μπανάνα και το πράσινο μήλο, είναι μερικές από τις ιδανικές γεύσεις που προτείνουν οι επιστήμονες.
ΑΛΛΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Παρόμοια έρευνα που έγινε στο Human Neuro-Sensory Laboratory στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε ότι μεταξύ 80 υπέρβαρων ατόμων που είχαν κίνητρο να χάσουν βάρος, εκείνοι που εισέπνευσαν ειδικά σχεδιασμένα αρώματα έχασαν 19 κιλά σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η ομάδα ελέγχου που εισέπνευσε μυρωδιές εικονικού φαρμάκου έχασε, κατά μέσο όρο, τέσσερα κιλά.
Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι μια υψηλότερη αίσθηση όσφρησης μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ενεργοποίηση της πρόσληψης τροφής μεταξύ των βαρύτερων ατόμων.
Σταματάμε το τσιμπολόγημα με το LOSEBiG SPRAY και τη μοναδική του σύνθεση σε συνδυασμό με το χρώμιο και το Lilac!


ΟΣΦΡΗΣΗ & ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Το 2019, το Journal of Marketing Research δημοσίευσε μια μελέτη όπου οι κατασκευαστές τροφίμων γέμισαν μια καφετέρια και πολλά σούπερ μάρκετ με τη μυρωδιά κάτι απολαυστικού (μερικά ήταν μυρωδιές πίτσας, άλλα μπισκότα, άλλα ήταν φρέσκο ψωμί). Η ιδέα ήταν ότι προσπαθούσαν να κάνουν τους πελάτες τους να αγοράσουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από αυτούς τους τύπους προϊόντων, κάνοντάς τους να λαχταρούν ό,τι αντλούσαν από τους αεραγωγούς. Ωστόσο – συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Αυτό οδήγησε στην πραγματικότητα τους ανθρώπους να αγοράζουν πιο υγιεινά προϊόντα από το κανονικό.
Το κόλπο φαίνεται να είναι ο χρόνος που εκτέθηκαν στη μυρωδιά. Για τα άτομα που έμειναν εκτεθειμένα για περισσότερο από δύο λεπτά, η επιθυμία να καταναλώσουν ό,τι μύριζαν μειώθηκε. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο εκτέθηκαν, τόσο περισσότερο χρόνο είχαν να επεξεργαστούν την ιδέα της κατανάλωσης αυτού του προϊόντος και τις συνέπειες αυτού. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε ορισμένα αρώματα φαγητού μπορεί πραγματικά να μας ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ για το συγκεκριμένο φαγητό!
Σε άλλες μελέτες, οι επιστήμονες προσπάθησαν να αυξήσουν την ένταση της μυρωδιάς μιας συγκεκριμένης τροφής για να δουν τι θα συμβεί και οι άνθρωποι έλαβαν στην πραγματικότητα μικρότερες μπουκιές από αυτό το φαγητό! Αν το άρωμα ήταν πιο δυνατό, οι άνθρωποι χόρταιναν με λιγότερα. Σε μια άλλη μελέτη, οι επιστήμονες έβαλαν τους καλεσμένους στο δείπνο να φορούν ρινικές λωρίδες που διευρύνουν τις ρινικές τους κοιλότητες επιτρέποντας περισσότερες μυρωδιές να βγαίνουν από πιο έντονες -ή- στους καλεσμένους στο δείπνο δόθηκε μια ταινία εικονικού φαρμάκου που δεν έκανε τίποτα στη φυσιολογική τους ρινική κοιλότητα. Τα άτομα που φορούσαν τις ρινικές ταινίες κατανάλωναν 61% λιγότερη τροφή από αυτά που φορούσαν την ταινία εικονικού φαρμάκου.
Έχουν γίνει και άλλες μελέτες που συγκρίνουν την αίσθηση της όσφρησης των ανθρώπων με τον ΔΜΣ τους και τα άτομα με καλύτερη όσφρηση είχαν επίσης σταθερά χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος). Τώρα… αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη γενετική, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί σε αυτόν τον παράγοντα αισθητηριακού κορεσμού. Η αιτία δεν προσδιορίστηκε… απλώς βρέθηκε η σχέση μεταξύ των δύο.
