ΕΡΕΥΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΙΟ

Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους. Ενώ οι μελέτες εξακολουθούν να γίνονται σχετικά με το εάν το χρώμιο σας βοηθά να χάσετε το ανεπιθύμητο λίπος, γνωρίζουμε ότι αυτό το μέταλλο χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού. Συχνά, το υγιές σάκχαρο στο αίμα προάγει και ένα υγιές βάρος.

ΧΡΩΜΙΟ

Ένα μικρό κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ στην αποτελεσματική προσπάθεια απώλειας βάρους​.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΙΟ

“Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο, το οποίο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό σε μικρές ποσότητες. Στη φύση βρίσκεται με τη μορφή δυο διαφορετικών ιόντων. Το πρώτο Cr+3 συναντάται στα τρόφιμα και είναι βιολογικά ενεργό, ενώ το δεύτερο ιόν Cr+6 είναι τοξικό που προέρχεται από τα βιομηχανικά απόβλητα. Το άρθρο αυτό εστιάζει αποκλειστικά στο πρώτο ιόν χρωμίου και στις ιδιότητές του αναφορικά με τον ανθρώπινο οργανισμό.”

Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Συνήθως, μπορείτε να πάρετε αρκετό χρώμιο μέσω μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, το χρόνιο στρες, οι χρόνιες ασθένειες, τα πεπτικά προβλήματα και η εξάντληση του εδάφους μπορούν όλα να συμβάλλουν στην ανεπάρκεια χρωμίου. Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ για το χρώμιο, το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει και είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και τον μεταβολισμό των λιπιδίων (γνωστός και ως, διάσπαση των λιπών στο σώμα).

Ο FDA συνιστά να λαμβάνετε μεταξύ 25 και 35 μικρογραμμάρια χρωμίου την ημέρα (ανάλογα με την ηλικία και το βάρος), αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και την ιατρική σας κατάσταση.

ΧΡΩΜΙΟ & ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Όσο κι αν θέλαμε να υπήρχε ένα θαυματουργό συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, δεν υπάρχει. Αλλά για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και την υψηλή χοληστερόλη, η μάχη για την απώλεια βάρους είναι πολύ πραγματική – και συχνά πολύ πιο δύσκολη.

Σε συνδυασμό με την κυτταρική υποστήριξη και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, το χρώμιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο και συστατικό του LOSEBIG SPRAY που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να υπερφορτώσετε το ταξίδι της προσπάθειάς σας.

Το χρώμιο έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι επάγει την έκκριση της ινσουλίνης, ορμόνη ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου μπορεί να προλαμβάνει σε κάποια άτομα την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ή και να βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς ασθενείς.

Πηγή:

Ωστόσο, η έρευνα για το χρώμιο είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια και υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία ψάχνουν απάντηση. Το σημαντικότερο εξ’ αυτών είναι ποια άτομα επωφελούνται από τη χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διατομικές διαφορές στην απόκριση σε αγωγή συμπληρώματος χρωμίου.

Επιπλέον, η αξιολόγηση της περιεκτικότητας και της βιοδιαθεσιμότητας των διαφόρων τροφίμων σε χρώμιο είναι ακόμα εν εξέλιξη, ενώ δεν έχει ακόμα καθοριστεί κατά πόσο η ελλιπής πρόσληψη χρωμίου μέσω της διατροφής μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εξάλλου, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σε ένα αξιόπιστο παγκόσμιο μέτρο για την εκτίμηση των αποθηκών χρωμίου στο ανθρώπινο σώμα.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΩΜΙΟΥ

Πλούσιες πηγές χρωμίου είναι το κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μπαχαρικά, τα τυριά, ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν ίχνη χρωμίου, ενώ σχετικά καλές πηγές είναι το κρέας, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς επίσης και κάποια φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά. Αντιθέτως, τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη) είναι φτωχά σε χρώμιο. Ο πίνακας που ακολουθεί παραθέτει την περιεκτικότητα κάποιων τροφών σε χρώμιο αν και η βιοδιαθεσιμότητα του χρωμίου μεταβάλλεται πολύ κατά την επεξεργασία των τροφών με αποτέλεσμα τα νούμερα αυτά να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την ποσότητα χρωμίου που φθάνει τελικά στο σώμα μας διαμέσου της τροφής.

Το χρώμιο έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι επάγει την έκκριση της ινσουλίνης, ορμόνη ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου μπορεί να προλαμβάνει σε κάποια άτομα την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ή και να βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς ασθενείς.

Τρόφιμο

Χρώμιο (mcg)

½ κούπα μπρόκολο

11

1 κούπα χυμός σταφύλι

8

60 γρ. Ψωμί ολικής

4

1 κούπα πουρέ πατάτας

3

1 κ.γ. σκόρδο

3

1 κ.γ. ξηρός βασιλικός

2

100 γρ. Μοσχαρίσιο κρέας

2

1 κούπα χυμός πορτοκάλι

2

100 γρ. Στήθος γαλοπούλας

2

30γρ. Κράκερς ολικής αλέσεως

1

150ml κόκκινο κρασί

1 - 13

1 μήλο με φλούδα

1

1 μέτρια μπανάνα

1

½ κούπα φασολάκια πράσινα

1

Ωστόσο, η έρευνα για το χρώμιο είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια και υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία ψάχνουν απάντηση. Το σημαντικότερο εξ’ αυτών είναι ποια άτομα επωφελούνται από τη χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διατομικές διαφορές στην απόκριση σε αγωγή συμπληρώματος χρωμίου.

Επιπλέον, η αξιολόγηση της περιεκτικότητας και της βιοδιαθεσιμότητας των διαφόρων τροφίμων σε χρώμιο είναι ακόμα εν εξέλιξη, ενώ δεν έχει ακόμα καθοριστεί κατά πόσο η ελλιπής πρόσληψη χρωμίου μέσω της διατροφής μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξάλλου, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σε ένα αξιόπιστο παγκόσμιο μέτρο για την εκτίμηση των αποθηκών χρωμίου στο ανθρώπινο σώμα.